Як вірити в Бога?

Як вірити в Бога?

Ю. В. Новіков ЩО ОЗНАЧАЄ ВІРИТИ В БОГА? З книги Добро і зло в нашому житті.

Питання та відповіді Згідно з соціологічними опитуваннями, зараз у Росії 40-50% людей називають себе віруючими в Бога. Здавалося б величезна цифра! Але що за нею стоїть? Чи можна всіх цих віруючих вважати якимось єдиною спільнотою, однодумцями, близькими за духом людьми?

Чи можна вважати, що всі ці віруючі чимось суттєвим відрізняються від невіруючих? Чи можна сподіватися, що таке різке зростання кількості вірних у Росії за останні роки докорінно змінить настрій у суспільстві, поліпшить наше життя? Для відповіді на ці питання треба насамперед з’ясувати, що люди мають на увазі, коли говорять про свою віру в Бога. Насправді люди, які стверджують, що вони вірять в Бога, перш за все говорять про свою згоду з тим, що Бог існує, існує реально, незалежно від наших уявлень.

Це вже немало, це дуже важливо, це свідчення великого перевороту в умах, десятиліттями засмічували антирелігійної пропагандою. Але це, мабуть, і все, що об’єднує всіх цих людей. Далі починаються відмінності, причому відмінності ці можуть бути не дрібними і несуттєвими, а корінними. Тут не мається на увазі розходження релігій, конфесій, течій і тлумачень. Тут йде мова про більш важливих питаннях.

Очевидно, що визнавати існування Бога можуть самі різні люди. Адже вони ж не говорять, як вони ставляться до Бога: позитивно, негативно, або нейтрально. Тобто незрозуміло, чи вважають вони Бога джерелом добра і світла, який треба любити, до якого треба усіма силами прагнути. Або ж вони вважають Бога таким собі суворим і навіть жорстоким начальником, який тільки й дивиться, як пожестче покарати людей, тільки й думають про насолоди і задоволеннях.

Або ж вони вважають, що Бог колись давно створив світ, а далі вже ніяк не втручається в наші справи, байдужий до нас, і нам не треба про це замислюватися в нашому повсякденному житті. Тобто виходить, що визнання якоюсь людиною існування

Бога ні в якій мірі не характеризує ще цієї людини. Як відомо, диявол, повний антагоніст і ворог Бога, теж вірить у те, що Бог існує, однак це не робить його хоч скільки краще.

Припустимо, ми будемо далі говорити тільки про тих віруючих, хто відноситься до Бога позитивно. Тоді виникає наступне питання: А що ж має робити людина, віруюча в Бога? . Відповіді можуть бути самі різні. Наприклад, існує думка, що від вчинків людини нічого не залежить, що людина занадто мізерний, щоб вплинути на світ і навіть на свою долю (це, можна сказати, пасивна віра). Є також думка, що людина повинна регулярно відвідувати богослужіння, і цього цілком достатньо для демонстрації своєї поваги до Бога, а решта життя абсолютно не важлива (це напівпасивну віра). Нарешті, існує і думка про те, що кожен вчинок людини впливає на долю не лише цієї людини, але і на долю світу в цілому (це активна віра).

Зрозуміло, що тільки в цьому останньому випадку людина дійсно налаштований на активну участь у долі оточуючих, країни, світу в цілому. Два інших випадки мають на увазі, що віра це приватне, інтимне справа людини, і істотної зміни повсякденному житті вона від людини не вимагає. Не треба забувати ще й про тих людей, для яких віра в Бога тільки засіб розділити весь світ на своє і чуже, поділити людей на друзів і ворогів, привід для руйнівних справ.

Це скоріше не віра, а фанатизм, при якому приводом для розділення може бути не тільки віра, але і все що завгодно: стать, вік, національність, раса, товщина гаманця, рід занять, соціальне походження і т. д. У даному випадку результат виявляється прямо протилежним проголошується ними вірі в Бога. Істинною вірою в Бога можна, напевно, назвати тільки таку віру, яка закликає людину активно допомагати Богу. Тобто зміцнювати гармонію створеного Творцем світу, перешкоджати руйнуванню світу, розвивати свої здібності, даровані Богом, прагнути наблизитися до Бога. Істинна віра має на увазі, що людина намагається здійснювати добрі вчинки і уникати зла скрізь і завжди в сім’ї, на роботі, на відпочинку, при будь-яких обставин, незалежно від того, як на це дивляться оточуючі, незалежно від того, знає про це хтось чи немає.

Істинна віра не сумісна з брехнею, насильством, гординею основними гріхами. Вона вимагає від людини не тільки благих справ, але також і благих слів і благих думок. І ніякі релігійні обряди не можуть виправдати або компенсувати, наприклад, обману клієнтів або партнерів на роботі або знущань над дружиною і дітьми або самоствердження за рахунок приниження залежних від тебе людей. Віра перевіряється кожна мить всіма вчинками людини. Такі істинно віруючі люди, теж, звичайно, є серед тих, хто називає себе віруючими.

Саме вони називаються совістю народу. Саме вони вірно розуміють сенс свого життя на Землі і живуть по-справжньому, правильно. Але, на жаль, таких людей зовсім не так багато, як показують соціологічні опитування.

І що цікаво, іноді такі люди можуть навіть впевнено відносити себе до невіруючих, вони можуть щиро вважати, що Бога не існує. Але голос совісті змушує їх чинити саме так, як повинні надходити істинно віруючі люди. І тому вони все одно є помічниками

Бога, все одно виконують те, для чого їм і була дано життя Творцем. Просто їх розум ще не звільнився від нав’язаних суспільством стереотипів. Це, звичайно, ускладнює їм життя і заважає часом прийняти правильне рішення.

Так що не все так просто.

Як вірити в Бога?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты